Ukraina

Polnud jah, kaua aega käinud Ukrainas. Paar minutit tagasi küsis üks ukraina mees minu käest, kuidas sulle Ukraina tundub. Tahtsin viisakalt vastata: “Nagu viis aastat tagasi Poola”. Tema ütles, ikka rohkem, ikka rohkem. Vähemalt 10 aasta tagune Poola. Ütlesin, et aeg läheb jah ruttu.
Ega ta kerge pole. Esimeses kohas Ukraina pinnal küsis piirivalve mees häbenematult ühe euro. Traditsioon olevalt selline. Mis sa ikka traditsiooni vastu saad. Siis kaalumees, seletas rahulikult, et on ülekaal. Ütlesin, et ei ole ju. Temal aga näitab. Küsis, kas pank, või mitte. Ei saanud aru. Kutsus enda juurde sooja. Seletas, kui pank, siis 600 grivnat, aga siis tegi sahtli lahti, sinna vaja ainult 60. Mis ikka korruptsiooni vastu saad, 60 grivnat on 5 euri, ega see tapa. Aga siis alles show lahti läks. 50 dollarit mis vahetasin grivnadeks, hajus nagu sulalumi. Igaüks tahtis natukene. Igaühele vaja toetus. Üks mees küsis näiteks passi. Vaatas passi, keerutas seda nii ja naapidi, raputas. Ütles, et näe, ei kuku midagi. Küsisin, palju peab kukkuma. Näe, kui hea tempel mul on. Üks templilöök maksab 10 grivnat. Küll alles tembeldas, näe tegi veel ühest dokumendist koopia, see 12 grivnat. Kaks koopiat tegi. Mul ei olnud neist ühtegi vaja. Aga tal oli raha vaja. Ilmselt palk väike. Ei ütleks, et neil arvuteid poleks, aga tore oli vaadata neid pakse kaustasid, kuhu andmeid sisse kanda. Üks kaust, siis teine. Ikka vaja kirjutada. Vaatasin, et kui nii palju raha küsitakse, äkki on hea pastakas. Või ergonoomiline tool. Aga ei midagi, Taburett vaid istumise all ja pastakas kõige odavam. Ei tee see raha küsimine ka kedagi rikkaks. Kuigi mõeldes aastaid 25 tagasi, tuleb küll meelde Lazdiai piiripunkt, kus maantee ääres järjest kerkisid uhked majad üksteise kõrvale. Ikka korruptsiooni rahade eest
Kuidagi ruttu unustame ära selle, mis kunagi oli ka meie jaoks reaalsus. Kui iga piiri peal mõnitati nii kuidas jaksab. Kui Soome toll võttis riided seljast. Kui Rootsis võeti ükskord paljaks ja vaadati tagumiku auku. Nüüd oled solvunud, kui pead natuke seisma järjekorras, kui puhuma pannakse. Oled nii harjunud, inimeseks olema. Ei tea, kui palju kuskil alandatakse ennast ja teisi, et veidi raha juurde saada. Ja kui raha ei saa, siis natuke võimutunnet ju saab.
Tore on olla eurooplane ja elada euroopas.

There are no comments on this post.

Leave a comment