Porgand

Ega ma ei teagi lapsi, kel juurviljad maitsevad. Aga söövad nad neid ikkagi. Kui kasvavad, siis saavad aru, et need on kole kasulikud ja hakkavad rohkem sööma. Suurena aga tahab iga taibu olli sellene, kellel suurema osa taldriku peal olevast söögist on köögivljad. Lõpuks ka kõige suuremal pirtsujal hakkab juurvili maitsma. Mõnel võtab see kole kaua aega. Minul võttis tomatiga aega oma 40 aastat. Ega ma nüüdki põlevate silmadega tomatimüügilettide juurde ei torma, aga kui valikus on ja maksma lisaks ei pea, siis söön hea meelega tomateid.
Aga porgand on mulle lapsest saadik maitsenud. Kunaagi kuulsin oma kõrvaga kui üks noor tütarlaps kirikus püüdis teha rahvale selgeks, kui hea on Jumal. Ta ütles: “Jumal on hea! Ta on nii hea! Ta on isegi parem kui porgand!”
See neiu pidi hirmsalt porgandit armastama. Mulle ka maitseb, aga mitte just nii väga. Minul on maitsega üks kummaline asi. Mulle loeb anum, kust sööd. Muidugi on võimalik süüa ka maast ja kätega. Suure näljaga kõlbab kõik. Kord kõrbes, kui mitu päeva olime kesise toidu peal sattusime poodi keset kõrbet. Aga toidupoodides nagu ikka tol ajal nagu midagi ei olnud. Kuldsed kaheksakümnendad ju. Ostsime siis seal terve hunniku kilukonserve tomatis ja küpsiseid. Kilu konservid olid 5 aastat vanad ja küpsised hallitanud. Aga kõlbasid suure näljaga süüa küll Vaevalt et praegu kalakonserviga küpsiseid tahaks.
Siis on mulle veel tähtis, mis suuruses asjad on. Igal ühel on ju selge, et igal suurusel on oma maitse. Selle üle ei vaidle keegi. Toome näiteks nisu. Kui terad ära puhastatakse siis nimetakse seda nisukruubiks. Meil süüakse küll odrakruupe, aga on küll ja küll kultuure, kus nisukruupe süüakse. Kui neid nisuterasid siis teha kaheksaks, saame nisutangu. Nisutangul on hoopis teine maitse, kui kruubil. Edasi peenemaks seda nisutera saame kus-kusi. Mitte kuss kussi, vaid ühe s-ga. Sellel on hoopis omapärane maitse. Minule näiteks maitseb. Edasi tuleb manna. Aga see ei ole kaugleltki kõige peenemad nisu osad. Neid on ju kolm neli veel, enne kui saame “kõrgema sordi” nisupüüli. Maitsed kõigil erinevad, ainult tegemist on ühe lähtematerjali – nisuteraga.
Porgandiga on sama lugu. Kuubikud on teise maitsega kui seibid. Riivitud teise maitsega kui hakitud. Rääkimata siis veel keetmise või hautamise maitsevahedest.
Aga hea et kõiki asju tükeldada ei saa, et eri maitset saavutada. Kord proovisin meloniga. Riivisin ühte ja teisipidi, ainult vesi tuli välja. Proovisin siis meloniga ühte ja teisipidi tühkeldada. No ega mingit vahet ei olnud. Aga kui iga päev melonit süüa, küll siis vahet märkama hakkad.
PORGAND ON AGA HEA

There are no comments on this post.

Leave a comment