Koera elu

Rekkamehed võrdlevad ennast koeraga. Veavad kelku, söövad mollist, magavad kuudis, on rihmaga pidevalt kinni ja jalga tõstavad ratta peale. Muud pole teha, kui haukuda möödakäiate peale.
Tegelikult ju nad ootavad, kuna peremees kepi viskab. Ootab ja vaatab keel ripakile kuna kepp lendab, et saaks ruttu järele joosta. Ruttu koorme peale, ruttu maha. Siis ruttu ette kanda, et nüüd koorem maas ja ruttu tagasi. Jälle liputades ja keel ripakil uut koormat ootama.
Mina mõtlesin, et mina koer ei ole. Hommikul ei ole kuhugi kiiret. Kui laeva pealt maha, siis ei mingit minekut enne õhtupoolikut. Niikuinii saad alles koorma maha järgmisel hommikul.
Siis pole niikuinii uut koormat kuskil paistmas enne lõunat. Hommikud on minu.
Rihmaga ka kinni ei ole. Mul on jalgratas kaasas. Nüüd enam külm tuul ei lõika nina peast. Saab ilusti sõita. Kui kõht tühjaks läheb, siis võtan oma priimuse, potid ja lähen kuhugi metsa. Teen lõkke üles ja siis teen endale ka süüa. Loomulikult kui pead maksma iga peldiku eest 70 senti, paneb see ennast tühjendama ratta peale. Aga põhjamaades on küll kõik tasuta. Puhtad veel pealegi. Saab käsi pesta ja end inimesena tunda. Magada on rekkas väga hea. Voodi on lai, ja voodilinu ei keela keegi kasutada.
Läks üks rekkajuht mööda, ütles, et jõle jama, ei ole midagi teha. Ütlesin, et loe midagi, vaata mõnd saadet televiisorist. Ta ültes: “Ei viitsi”. Teha pole midagi, aga ei viitsi midagi teha ka.
Ega minagi laevasõitu ei naudi. Aga midagi tapvat ka selles ei ole. Saab ju lõputult ennast pesta, saab ennast kurguni täis süüa. Aga eks see häda selles olegi, et tegevust nagu oleks, aga ei viitsi midagi teha.
Seega imestan, kuidas mõned suudavad pikki päeva väikesel purjekas mööda saata, kui suures laevas on igav. Mis siis, et laev on hiiglasuur ja Stockholmi sissesõit on igati vaatamisväärne ja huvitav.
Rekkamees istus mu kõrvale ja ütles: Kümne minuti pärast saab rekkasse. Mina: Mis siis, ega maha ei saa enne, kui väikesed autod on maas, seega läheb veel pool tundi.
Aga koer raab oma kuuti. Seal aeg seisab.

There are no comments on this post.

Leave a comment