kultuursus ja kultuur

Ühel kenal pühapäeval vast kaks nädalat tagasi, kõndisin väikese maa Reini jõe orust Moseli jõe orgu.  Edasi-tagasi vast tuli nii paarkümmend kilomeetrit.  Ilm oli ilus, linnud lõugasid  ja mets lõhnas kevadest.  Vedasin siis  jalgu järgi vedades dussi alla ja  pesamast tagasi tulles tuli isu kellegagi rääkida.  Minu auto kõrval oli portugali numbriga auto ja üritasin rääkida juhiga saksa või inglise keeles, siis aga selgus, et tegemist on pesuehtsa ukrainlasega, kes elab juba aastaid Portugalis.   Jutt muidugi käis vene keeles, ka tema ei olnud nädalaid viisi kellegagi rääkinud, nii et pidin rohkem kuulaja olema.  Sain ainult jututeemat suunata.   Ja nii ta rääkiski mulle eri maade kultuuridest,  ikka kui kultuursed on slaavi rahvad ja kui kultuuritud on lääneeurooplased. Uurisin, mis siis on nende jaoks kultuur ja kultuursus, mis on matslus.   Kultuur on söömine ja joomine. Kultuur on suhtumine ümbruskonda ja suhtumine kirikusse.  Eelkõige moodustab kultuuri inimese enda käitumine seltskonnas või söögilauas.  Eurooplased ei ole kultuursed rahvad, nad ei käitu, ei söö ja ei ole nagu slaavlased.  Istuvad nagu matsid kirikupingis, slaavlased aga austavad Jumalat seistes.  Jne.  jne.

Eks seda slaavi kultuuri agressiooni on tunda ka viimastel päevadel Tallinnas.  Noortele venelastele  ei istu meie matslus, vaid tahavad õpetada meile kultuuri.  Ei aita seletamine, et lääne maailmas saadakse kultuurist ja kultuursusest hoopis muud moodi aru.  Ainuõige on nende jaoks slaavi lähenemine.   Ei ole võimalik kuidagi neid kahte eriarusaamu Savisaarlikult lipitsedes lahendada,  ei saa lahendada ka piitsa ja präänikuga.  Ei ole võimalik ka mingi integratsioon.    Ime on ainult selles, et niigi pikalt on olnud rahulik.

Miks aga peakski rahulik olema.  Ei pingevaba Põhja-Iirimaal, ei ole Küprosel, ei ole  rahulik ka Londonis ja Pariisis. Rahu peab meie sees endas olema.  Ja kui keegi räägib kui matsid on eurooplased, mis jääb meil ikka muud, kui lihtsalt ära kuulata,  lasta teine tühjaks rääkida.  Las tunneb ennast hästi ja kultuurselt.

One Response

  1. Lisame siis veel Hispaania baskide küsimuse ja sakslaste mure riiki imbunud türklaste pärast ning saamegi hästi aru, miks metallist rulookardinad käivad VÄLJASPOOL aknaklaasi ja miks enamus korralikke väikekodanlasi automootori seiskumise või rehvi purunemise korral kiiresti uksed lukustab ja hädaabi numbril helistab…

Leave a comment